trza będzie zgłaszać jak pojadę na pierwszy przegląd 1000km, oby problemu nie było z reklamacją
zawsze robią problemy...
Dla ASO klient serwisu to wróg...
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Na tym wątku jest kilka sprzecznych informacji oraz padają dwa rodzaje pomiaru dlatego pytam. Mnie interesuje pomiar od ziemi do dolnej krawedzi błotnika bo taki zrobię najdokładniej. Padają wymiary 384, 385, 395. Który jest poprawny i czy faktycznie jest ta tolerancja +-10mm?
Na tym wątku jest kilka sprzecznych informacji oraz padają dwa rodzaje pomiaru dlatego pytam. Mnie interesuje pomiar od ziemi do dolnej krawedzi błotnika bo taki zrobię najdokładniej. Padają wymiary 384, 385, 395. Który jest poprawny i czy faktycznie jest ta tolerancja +-10mm?
1. wymiar zależy od daty produkcji wozu.
2. wszystkie wymiary są tolerowane. - zależnie czy przód czy tył. - zakres podany w poście kolegi abstinent pare stron wcześniej.
3. NIE MIERZY się od krawędzi dolnej a od osi do nadkola
Mnie interesuje pomiar od ziemi do dolnej krawedzi błotnika bo taki zrobię najdokładniej.
taki pomiar nie jest najdokładniejszy, ponieważ zależy od ciśnienia w kole - przy mniejszym ciśnieniu będziesz miał mniejszą odległość błotnika od ziemi, a przy wyższym ciśnieniu w kole ta odległość się zwiększy.
Pomiaru dokonuje się od osi obrotu koła (środeczek koła) do brzegu nadkola - dzięki temu mamy zmierzone faktyczne ugięcie sprężyny (a nie sprężyny i wypadkowej ciśnienia w kole). Jeśli chodzi o wyznaczenie środka koła - no cóż "na oko" +/- 2 mm to nie tragedia - opisane w tym temacie przypadki odbiegają od normy o 2 cm więc 2 mm w tą czy w tą chyba nie są takie znaczące. U mnie jest za nisko właśnie o jakieś 2 cm.
Jak miałem robioną geometrię zawieszenia to na ustawieniach wysokości zawieszenia było zaznaczone:
SKODA, 2008, OCTAVIA II Standard Chassis (2UA) All Other Models from 01/06
krew mnie zalewa jak słyszę tłumaczenia ASO w Częstochowie, zgłaszałem ten problem podczas pierwszego przeglądu gazowego (opisywałem na forum), miał gość wysłać zapytanie do SAP ,dziś zadzwoniłem do nich bo nawet nie raczyli oddzwonić to powiedział że tak jak mówił było to poruszane na okręgowym spotkaniu i "Skoda nie będzie partycypować w kosztach wymiany sprężyn bo gaz był zakładany w ASO A NIE W FABRYCE bo tam zakładają twardsze sprężyny i wtedy jest ok", wychodzi na to że nawet nie wysłał tego zapytania.Musiałem więc sam napisać pismo do SAP i wysłać ciekaw jestem jak oni odniosą się do tego, a przy okazji co nieco napisałem o podejściu i zainteresowaniu klientem ASO
qrde to nie dobrze . Ja byłem dzisiaj na pomiarze w Carsedzie w Mińsku Mazowieckim gość mi powiedział ze nie ma żadnej gwarancji ze wymienią. Dodał też, że Skoda tylko dopuściła LPG i gwarantem jest LR.... Wyśmiałem go bo nie po to kupiłem auto z firmowym lpg i GWARANCJĄ NA 2 lata za xxxx zł żeby teraz takie jajca były. Z reszta co ma LR do zawiechy... Masakra...
Pomiar zrobiony z 1/2 wachy i 3/4 lpg
przód 390 mm
tył 360mm
Ciekawi mnie czy w ogóle wyślą zapytanie do SAP...
Podbiel, ja też wybieram się do Carsedu. Tzn. byłem już przejazdem w ubiegłą sobotę, ale nie mieli czasu, więc nici z pomiarów. Jak uda Ci się coś dowiedzieć więcej od nich to koniecznie się pochwal.
Powiedzą że jest O.K. i w tym przypadku się nie pomylą, bo to b.dobry wynik. Nie narzekaj!
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Wychodzi z tego, że warto mieć gwarancję na auto. Dziś mnie poinformowano, że skoda nie będzie wymieniać sprężyn bo one są dobre. Siedzą za nisko i to nie wina sprężyn. Takie dostał instrukcje ze szkolenia. Miły pan zaproponował wsadzenie springów z octy z fabrycznym gazem. Koszt takiej przyjemności 700 zł. Wnioskuję, że przygody z gazem to nie koniec. Strzeli coś w silniku "Panieee to przez lpg nie nasza wina", przednie zawieszenie pewnie podobnie. Naprawdę warto mieć gwarancję.
poinformowano, że skoda nie będzie wymieniać sprężyn bo one są dobre. Siedzą za nisko i to nie wina sprężyn. Takie dostał instrukcje ze szkolenia.
To ja już nie ogarniam tej "kuwety"! Jedne ASO w porozumieniu z SAP wymieniają, a inne ASO nie... Głupota Made in POland...
o ja już nie ogarniam tej "kuwety"! Jedne ASO w porozumieniu z SAP wymieniają, a inne ASO nie...
Wg mnie niektórzy załapali się wcześniej. Teraz jak dużo os zaczęło się zgłaszać na wymianę to im się po prostu nie "opłaca" wymieniać i tyle.... Tego się niestety obawiałem...
Jeśli mi odmówią to sie pogniewamy. To już trzecia usterka a auto nie ma 10kkm przebiegu. Cos mi sie wydaje, że to bedzie ostatni samochód spod znaku kury.
A zdarzyło się, że ktoś z Was podał adres ASO gdzie zostały wymienione sprężyny na gw., a inna osoba pojechała i jej odmówili?
Ja wczoraj byłem w drugim s kolei serwisie Skody w Warszawie (na Połczyńskiej, gdzie wymieniono sprężyny koledze z forum) i dostałem taką samą odpowiedź. Nie zostawię tak tego tematu, właśnie wysłałem mailem oficjalną reklamację do ASO które sprzedało mi ten samochód (POLMOT na Sokratesa) także do wiadomości SAP. W załączeniu dałem skan zlecenia serwisowego z wpisanym pomiarem zrobionym przez pracownika ASO (362 mm pełen zbiornik PB, pół zbiornika LPG). Zobaczymy co mi oficjalnie odpiszą - pan z serwisu w rozmowie telefonicznej powiedział, że dostanę odpowiedź w ciągu 2 tygodni...
ja poprosiłem o decyzję na piśmie od ASO że nie wymienią sprężyn, ale odpowiedział że ja nie napisałem oficjalnego pisma więc oni się nie ustosunkują , a na razie wysłałem papier do SAP i czekam, w między czasie chyba też wyślę do ASO , bo też im nie odpuszczę, następnym krokiem będzie Turbo Kamera w TVN Turbo.
Mnie się wydaje że oni boją się że wyjdzie z tego akcja serwisowa i trzeba będzie wymieniać sprężyny w wielu samochodach.
Komentarz